Produkty v kvalite Slow Food sú

DOBRÉ – to, čo jeme a pijeme musí pozostávať zo surovín najvyššej kvality, musí chutiť a prospievať nášmu zdraviu;
ČISTÉ –  potraviny majú byť vyrábané v súľade s prírodou, bez toho, aby ich výroba zaťažovala  prírodné zdroje, ekosystém alebo životné prostredie a tak aby neškodili zdraviu;
FÉROVÉ – dôraz sa kladie na sociálnu spravodlivosť, čo znamená primerané finančné ohodnotenie a férové podmienky pre všetkých – od výroby, cez obchod až po spotrebiteľa.

Kvalita potravín v zmysle Slow Food predstavuje trvalú udržateľnosť, ktorá je náročnejšia ako „Eko“ či „Bio“, keďže Slow Food vyžaduje, aby sa dôsledne prihliadalo na to, aby mali aj nasledujúce generácie dosah na zdravé. chutné a kvalitné potraviny. Čo sa týka pravidiel, ktoré musia spĺňať produkty v kvalite Slow Food (pravidlá vychádzajú z medzinárodných štandardov) nasledovné:

  • vyrobené remeselným spôsobom a vychádzajúc z tradícii, 
  • vyrobené rešpektujúc životné prostredie, 
  • vyrobené bez GMO, 
  • dôležité je, aby sa nepoužívali prídavné látky (konzervačné látky, kyseliny, regulátory kyslosti, emulgátory, stužovadlá, zvýrazňovače chutí a arómy, modifikované škroby, stabilizátory, zahusťovadlá, syntetické arómy, glutamán atď) a aby sa pri výrobe čo najviac rešpektovali prirodzené procesy; 
  • pri syroch sa Slow Food stavia za tie, ktoré sú vyrobené zo surového mlieka a rovnako ako pri ostatných potravinách nie sú tolerované umelé prídavné látky predlžujúce trvanlivosť, arómy či antibiotiká; 
  • pri vínach je to o ich duši a príbehu, rešpekte k životnému prostrediu a k identite územia. Víno musí pochádzať od vinárov, ktorí vykonávajú prácu vo vinohrade, v pivnici a víno predávajú priamo z pivnice (tým sa myslí, že sa aj sami venujú predaju svojich vín); pri pestovaní sa uprednostňujú princípy trvalo udržateľného pôdohospodárstva, hektárový výnos neprekračuje 75 hl/ha (tento údaj uvádzajú vo svojich pravidlách Nemci, Taliani) a vo vinohradoch sa pestuje viac ako 75% tradičných, regionálnych odrôd; vína sú vyrobené minimálne zo 75% vlastného hrozna. Vo vinohrade sa nepoužívajú herbicídy, syntetické insekticídy, neaplikujú sa syntetické hnojivá. Hrozno sa zberá ručne. Pri práci v pivnici sa uprednostňujú postupy spočívajúce na minimalizácii zásahov do výroby vína. Prioritou práce v pivnici je ochrana životného prostredia, minimalizovanie spotreby energie a tvorby odpadov.  Pri výrobe vína sa nepoužívajú selektované kvasinky a cudzorodé produkty. Uprednostňuje sa fermentácia a zrenie v drevených, keramických, sklenených či v betónových nádobách bez riadenej fermentácie. Vinári, ktorých vína sú odporúčané konvíviom Slow Food Pressburg by mali spĺňať prevažnú väčšinu stanovených pravidiel.

Hospodárenie na pôde, v zmysle filozofie Slow Food, je bez GMO a vylučuje syntetické hnojivá a pesticídy! Pri ovocí, zelenine a obilninách je dôležité trvalo udržateľné obrábanie pôdy, zber v zrelosti jednotlivých plodov, ale aj rôznorodosť plodín, ich regionálna identita a chuťový potenciál.

Chov hospodárskych zvierat v súľade s filozofiou Slow Food predstavuje úctu a rešpekt pred všetkým živým. Na farmách žije len toľko hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz a hydiny, koľko dovoľuje samotný priestor. Zvierata majú voľný výbeh a v maštaliach majú čerstvý vzduch, svetlo a dostatok priestoru. Chovatelia nesiahajú po hormónoch a výkon-podporných antibiotikách. Aby neboli potrebné transporty zvierat, Slow Food podporuje pojazdné bitúnky.

KVALITA POTREBUJE ČAS!

KRITÉRIÁ PRE REŠTAURAČNÉ ZARIADENIA

  • ponuka na jedálnom lístku reštauračného zariadenia, ktoré je odporúčané konvíviom Slow Food je sezónna a regionálna;  
  • zodpovedá aktuálnej ponuke potravín, pochádzajúcich od regionálnych farmárov a remeselných producentov potravín;
  • výrobné postupy vychádzajú z tradícií daného regiónu;
  • hotové jedlá, polotovary, konzervovaná zelenina a zvýrazňovače chutí sú v odporúčaných zariadeniach tabu;
  • každá jedna potravina je čerstvá, dozretá a plnej chuti;
  • nápojový lístok ponúka vo výraznom zastúpení prírodne čisté regionálne ovocné šťavy, mušty, regionálne vína (aj po pohári) a regionálne remeselné pivá a destiláty;
  • výborný servis;
  • príjemné prostredie (hygiena!);
  • prestieranie, jedálenský riad, poháre ...;
  • kompetentný a motivovaný personál;
  • férový pomer cena/kvalita;
  • horná hranica pre viacchodové regionálne menu je 35 EUR (bez nápojov);
  • každé jedlo je možné dostať aj v detskej porcii;

 

Rodinn farmy

 

© 2012 - 2017 Slow Food Pressburg o.z. Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode