slow novinky
V utorok, 14. januára, sme si dopriali čas pre seba. V nádherných priestoroch Sýpky, v Moravskom Lieskovom, sme sa stretli v hojnom počte. Prišli zástupcovia našich troch aktívnych trhových komunít, Bátovce, Karva a Halič, ale aj bratislavská úderka . Nechýbali zástupcovia spolupracujúcich združení, Vidiecka platforma, OZ Naša Vlna, Krajina živá), silné zastúpenie mala miestna komunita, formujúca sa okolo E.K.O centra Žito v SÝPKE ako i vzácni hostia, z Prahy Jana Slabá za UM a Annamária Martonyiková a Veronika Juricová za Trenčín 2026. V tak silnej zostave sa nedal deň nevyužiť . Strávili sme ho pri prednáškach, v družných rozhovoroch, pri úžasnom jedle, ktorým sme sa vzájomne obdarili a v plodnej poobednej diskusii. Bol to mimoriadne príjemný a inšpiratívny deň, z ktorého sme si odnášali nové plány, vízie na najbližšie roky a dobrý pocit
Od 25. mája 2024 máme na Slovensku dva Slow Food Trhy Zeme. Pred dvomi rokmi získal tento prestížny medzinárodný štatút Trh Bátovce, a na tohtoročnom 5. ročníku Degustoria, ktoré sa konalo v Kravanoch nad Dunajom si líder Nášho Trhu Karva, Pavol Bottka, spolu s Jankou Pémovou prevzali z rúk líderky nášho konvívia, Petry Molnárovej certifikát, ktorý bol trhu udelený medzinárodným hnutím Slow Food.
Po 4 ročníkoch v Bratislave prichádza DEGUSTORIUM - Festival remeselných potravín do Kravian nad Dunajom.
25. mája 2024, sa na Dunajskom korze a v priľahlom areáli predstavia desiatky rodinných fariem a manufaktúr, nielen zo Slovenska ale i zo zahraničia, šéfkuchári, odborníci na výživu, ekológovia, environmentalisti, špecializovaní dovozcovia potravín, ktoré nepochádzajú z našich končín, ale stali sa neodmysliteľnou súčasťou našich dní, profesionálni degustátori a mnohí ďalší profesionáli. Prinesú kvalitné remeselné potraviny, prídu sa porozprávať o svojej práci, podeliť sa o skúsenosti a diskutovať o zaujímavých témach. Viac tu: https://www.degustorium.sk
V spolupráci s miestnou komunitou farmárov a remeselných producentov a obcou Kravany nad Dunajom pripravuje naše konvívium 1. Náš TRH na Podunajsku. Miestnym farmárom, ktorí sú členmi hnutia Slow Food, sa podarilo presvedčíť starostu Kravian, pána Gabriela Duku, že novovybudované Dunajské korzo, bude ideálnym miestom pre lokálne trhy.príďte ich povzbudiť už v sobotu 1.7. 2023 do Kravian nad Dunajom. Od 9:00 do 15:00 sa bude konať trh s kvalitnými remeselnými, predovšetkým regionálnymi produktami, spojený s bohatým programom pre malých i veľkých!
Témou aktuálneho ročníka bude REGENERÁCIA a prvýkrát sa bude Terra Madre Salone del Gusto konať v tejto časti mesta.