veľký Slow Food a my
Už 12 rokov nás spája radosť z dobrého jedla so zodpovednosťou k miestnym komunitám a k životnému prostrediu. Sme súčasťou silného globálneho hnutia ktoré sa zasadzuje za ochranu biodiverzity v rôznych kútoch sveta, za zlepšenie povedomia o systéme, ktorý riadi potravinovú produkciu, za zachovanie kulinárskeho dedičstva a tradícií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou identity malých i veľkých národov na piatich kontinentoch.
Kvalitné potraviny sú pre nás hodnotovou prioritou a tvoria súčasť našich dní. Našimi aktivitami sa snažíme spájať remeselných producentov potravín s tými, ktorým záleží na tom, čo jedia a sú ochotní kvalitu férovo ohodnotiť.
Prvých 12 rokov nám ubehlo rýchlo ;-)
Centrála medzinárodnej organizácie sa nachádza v severnom Taliansku, v mestečku Bra, južne od Turína (región Piemont), kde sa v 80-tych rokoch minulého storočia začala písať história hnutia Slow Food. Organizácia je koordinovaná medzinárodnou radou a riadená výkonným výborom. Zakladateľom a dlhoročným prezidentom Slow Food bol novinár a gastronóm, rodák z Piemontu, charizmatický človek Carlo Petrini. Aktuálnym prezidentom Slow Food je Edward Mukiibi z Ugandy (Afrika).
Niektoré krajiny, ktoré stáli už pri zrode hnutia, majú dnes národné štruktúry (Taliansko, Švajčiarsko, Nemecko, Holandsko, USA, Japonsko, Veľká Británia). Majú autonómiu v rozhodovaní, ale dodržiavajú zásady medzinárodného hnutia. Koordinujú Slow Food aktivity, podporujú komunity, organizujú podujatia a sú referenčným bodom pre členov a podporovateľov v rámci ich krajiny. Na lokálnej úrovni je celosvetovo aktívnych 1500 miestnych združení, tzv konvívii, a približne 2400 potravinových komunít. Miestne združenia môžu mať právnu subjektivitu, tak ako náš Slow Food Pressburg, ktoré je občianskych združením, alebo fungujú ako neformálne združenia, na dobrovoľnej báze. Za posledný rok k ním pribúda nová forma združovania sa na miestnej úrovni a ňou sú Slow Food komunity. S cieľom realizácie a podpory projektov a vlastných ambícii medzinárodná organizácia Slow Food založila Slow Food Nadáciu pre biodiverzitu a Univerzitu Gastronomických vied (Pollenzo, Taliansko), ktorá oslávila v tomto roku 20 rokov existencie.
Webstránka je financovaná z prostriedkov LIFE programu EÚ. Za obsah je zodpovedný výlučne autor a EASME nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií v nich obsiahnutých.