Konferencia SOILutions - cesta k životaschopnému vidieku 

ŽiTo v Sýpke, Moravské Lieskové, 21. október 2025 od 8:30 do 18:00

V dobe klimatickej neistoty, vyľudňovania vidieckych oblastí a degradácie pôdy je najvyšší čas zmeniť prístup a spôsob myslenia nielen vo vzťahu k pôde, ale aj k celkovému spôsobu hospodárenia v krajine. Sme presvedčení, že zdravá pôda, kultúrna krajina a spravodlivé potravinové systémy sú základom sebestačného a atraktívneho vidieka. Práve na týchto hodnotách stavia konferencia, ktorá spojí farmárov, remeselných výrobcov potravín, odborníkov, komunitných lídrov a nadšencov novej poľnohospodárskej paradigmy.

Konferenciu organizujeme v spolupráci s projektom Krajina živá, za ktorým stojí mimovládna organizácia BROZ, občianskym združením PEDAVITAŽivá záhrada a občianskym združením Vidiecka platforma.

V rámci prezentácií, workshopov a moderovaných diskusií budú rezonovať predovšetkým tieto témy

Regeneratívne organické poľnohospodárstvo

garant: Živá záhrada

obohacovanie pôdy / ochrana biodiverzity / manažment krajiny / regeneratívne postupy / rozmanitosť a štruktúra krajiny / uzavretý cyklus / udržateľné hospodárenie / regeneratívna pastva / hospodárenie vodou v pôdnom profile / plánovanie fariem / pasenie na chránených územiach / výroba organických hnojív / posúdenie kvality a aplikácia kompostu

Slow Food Farmy &  manufaktúry

garant: Slow Food Pressburg

agroekológia / biodiverzita / trvalá udržateľnosť / dobré, čisté a férové potraviny / silné väzby s miestnymi komunitami / podpora udržateľného poľnohospodárstva, zlepšenie živobytia poľnohospodárov a  ich prepojenie s globálnou komunitou spotrebiteľov, šéfkuchárov a aktivistov / medzinárodné projekty Slow Food - Archa Chutí, Prezídiá Slow Food,  Trhy Zeme

Potravinová suverenita

garant: Slow Food Pressbug a Vidiecka platforma

 zdravé a kultúrne vhodné potraviny / udržateľné a ekologické metódy pestovania, chovu a výroby potravín / vytváranie vlastných potravinových a poľnohospodárskych systémov / platforma Náš TRH / vytváranie  potravinových komunít / vzdelávanie a podpora predaja kvalitných remeselných potravín;

Udržateľný regionálny rozvoj

garant: Slow Food Pressburg a Krajina Živá

diverzifikácia činností na farmách / tematické festivaly a sezónne podujatia /krátke dodávateľské reťazce / vidiecky cestovný ruch  šetrný k prírode, kultúrnemu dedičstvu, rešpektujúci miestne komunity / podpora rodinných fariem, manufaktúr vo vzťahu k lokálnej produkcii potravín / sociálne poľnohospodárstvo / podpora komunitných iniciatív;

Good Food Good Farming European Action Days

Európske akčné dni "Good Food Good Farming European Action Days" je séria podujatí organizovaná od roku 2012 s cieľom presadzovať udržateľné a spravodlivé potravinové systémy v Európe. V súčasnosti sa konajú každý október a zahŕňajú rôzne lokálne a online aktivity, ktoré majú upozorniť na potrebu reformy poľnohospodárskej politiky EÚ. Organizujú ich rôzne občianske združenia a hnutie Good Food Good Farming, ktoré je širokou alianciou organizácií na lokálnej, národnej a európskej úrovni. Hnutie tlačí na politikov, aby prijali opatrenia na riešenie klimatickej krízy a biodiverzity, podporili farmárov, ktorí dodávajú verejné statky, a zabezpečili spravodlivý prístup k potravinám. Občania, farmári a mimovládne organizácie organizujú akcie ako sú protesty, pikniky, workshopy, premietanie filmov a iné aktivity, ktoré poukazujú na alternatívne spôsoby poľnohospodárstva. 

Súčasťou kampane je aj online účasť, napríklad podpisovanie petícií, zdieľanie videí a fotografií s hashttagom #GoodFoodGoodFarming a #FoodJustice. Kampane sa zameriavajú na podporu ekologicky udržateľných a sociálne spravodlivých potravinových systémov a kritiku priemyselného poľnohospodárstva. Konferencia SOILutions - cesta k životaschopnému vidieku je súčasťou Európskych akčných dní a s tým je spojených zopár aktivít. 

Dajte svoj hlas za spravodlivosť v oblasti potravín! #FoodJustice

  • Prístup k zdravým potravinám by nemal byť výsadou, ale základným právom.
  • Skutočná regulácia trhu znamená uprednostňovať poľnohospodárov, pracovníkov a komunity pred ziskom agropodnikov.
  • Spravodlivosť v oblasti potravín znamená: spravodlivú mzdu, dôstojnosť a bezpečné pracovné podmienky od poľa až po tanier.
  • Spravodlivú budúcnosť budeme mať len vtedy, ak ju bude mať aj budúca generácia poľnohospodárov.
  • Spravodlivosť v oblasti potravín začína prosperujúcimi vidieckymi komunitami, nie globálnymi dodávateľskými reťazcami.
  • Spravodlivosť v oblasti potravín pre jedného znamená spravodlivosť v oblasti potravín pre nikoho.

Dajte svoj hlas za spravodlivosť v oblasti potravín!

#FoodJustice

Téma "spravodlivosti v oblasti potravín" odznela aj v diskusiách a jej dôležitosť bola prízvukovaná v nejednej prezentácii počas dňa. Sme za transformáciu potravinového systému, od pestovania až po konzumáciu potravín. Každý človek by mal mať prístup k dobrým, čistým a férovým potravinám. 

#FoodJustice

Čo to znamená?

Spravodlivosť v oblasti potravín znamená transformáciu celého potravinového systému, od spôsobu pestovania, zberu, spracovania a distribúcie potravín až po spôsob ich zdieľania a konzumácie, aby živili ľudí a udržali planétu.

Každý, bez ohľadu na príjem, rasu, pohlavie alebo právny status, je súčasťou potravinového systému, ktorý poskytuje zdravé, cenovo dostupné, spravodlivo vyrobené, udržateľne pestované a kultúrne vhodné potraviny.

Znamená to odobrať moc korporáciám a zabezpečiť, aby sa potraviny považovali za ľudské právo, nie za privilégium.

Prečo ju potrebujeme?

Európa za posledných 15 rokov stratila päť miliónov fariem a jeden z desiatich Európanov si už nemôže dovoliť zdravé jedlo každý druhý deň. 

Zároveň poľnohospodárski pracovníci, z ktorých 2 milióny sú migranti, čelia jedným z najtvrdších pracovných podmienok v EÚ, zatiaľ čo dominantný model priemyselného poľnohospodárstva naďalej ničí prírodu a zhoršuje klimatickú krízu. 

Systém zlyháva voči poľnohospodárom, ktorí pestujú naše potraviny, ľuďom, ktorí ich konzumujú, a životnému prostrediu, ktoré ich udržuje. Musíme to naliehavo zmeniť.

Ako to môžeme dosiahnuť?

Ak by náš potravinový systém vychádzal z agroekológie, mohol by nakŕmiť rastúcu populáciu a zároveň znížiť emisie z poľnohospodárstva a potravinárstva o 40 %. Aby sme zabezpečili spravodlivejšie živobytie poľnohospodárov, potrebujeme prísnejšie pravidlá trhu a presmerovať verejné prostriedky na podporu poľnohospodárov pri zavádzaní postupov šetrných k prírode a založených na právach. Aby sme zvrátili trend miznutia fariem v Európe, noví poľnohospodári a pracovníci v potravinárstve potrebujú odbornú prípravu, spravodlivú mzdu a bezpečné pracovné podmienky. Aby bol zabezpečený lepší prístup k zdravým potravinám pre všetkých, verejné kuchyne by mali uprednostňovať miestne, udržateľné a zdravé produkty.