Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity. Mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našich všedných i sviatočných dní v domácich jedálničkoch, v ponuke zariadení spoločného stravovania naprieč celým spektrom, mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu a bez najmenšieho zaváhania by mala byť našou pýchou a súčasťou oficiálnej prezentácie Slovenskadoma i v zahraničí. Roľníci, rodinné farmy a remeselní výrobcovia by mali byť podporovaní štátom a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, by mal byť chránený a zvýhodňovaný.

Chceme, aby sa remeselné potraviny stali spoločenskou témou, aby sme sa začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viacej zaujímať  a zdieľať ich príbehy. Žijeme dobu, ktorá im nie je naklonená, my však chceme  ukázať, že to ide aj napriek legislatívnemu hendikepu, napriek tomu, že kvalitné remeselné potraviny nepatria k mainstreamovým témam. Ich príbehy stoja za to a ich produkty sú jedinečné. Zaslúžia si formát, v rámci ktorého si ich budete môcť vychutnať naplno a to doslovne.

Prinášame preto prvú ochutnávkovú konferenciu, na ktorú sme pozvali roľníkov, vinohradníkov a vinárov, remeselných výrobcov, šéfkuchárov, odborníkov na kulinárnu kultúru, výživových poradcov, environmentalistov, expertov na marketing a ľudí z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby, aby s nami zdieľali svoje príbehy, priblížili nám ich výnimočné produkty, inšpirovali nás a čo je najdôležitejšie: aby nám ukázali, že to má zmysel!

DEGUSTORIUM - 1. ochutnávková konferencia o remeselných potravinách (www.degustorium.sk)

Organizátori 22. ročníka medzinárodného festivalu nepasterizovaných syrov CHEESE 2019, ktorý sa bude konať od 20. do 23. septembra 2019 v piemontskom mestečku Bra, si na tento rok zvolil slogan Natural is possible. Vyrábať prírode verné syry je možné. A nie len tie! V rámci festivalu sa budú konať konferencie, ktoré sa zamerajú aj na výrobu prírode verných mäsových a pekárenských výrobkov. 

Pre návštevníkov Cheese 2019 je aj tento pripravený bohatý program: konferencie, edukačné aktivity pre školy a rodiny s deťmi, prehliadka dokumentárnych filmov so syrárskou tematikou Cheese on the Screen, laboratóriá chutí, riadené degustácie a mnoho ďalších. 

Tento rok bude významný aj pre Slovensko. Kolegovia zo Slow Food Tatry predstavia prvé slovenské Prezídium Slow Food Bryndza 1787. Ide o združenie chovateľov pôvodných plemien oviec "Valaška" a "Cigája", ktorý z ich nepasterizovaného mlieka vyrábajú bryndzu podľa pôvodnej receptúry z roku 1787. 

Sami sme zvedaví, čo všetko nás počas Cheese 2019 čaká a určite vám prinesieme aktuálne informácie priamo z Bra. Sledujte nás na našom FB!

Najbližší Náš TRH

Letné prázdniny máme úspešne za sebou a my už intenzívne pripravujeme Jesenný Náš TRH, ktorý sa uskutoční na Schaubmarovom Mlyne, v sobotu, 28. septembra 2019. Pripravujeme pre vás zopár noviniek, ktoré sa od tohto trhu počnúc, stanú pravidelnou súčasťou našich trhov na mlyne. 

Sledujte nás na facebooku a dozviete sa viac (https://www.facebook.com/events/2408459572723401/

© 2012 - 2019 Slow Food Pressburg o.z. Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode