Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity. Mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našich všedných i sviatočných dní v domácich jedálničkoch, v ponuke zariadení spoločného stravovania naprieč celým spektrom, mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu a bez najmenšieho zaváhania by mala byť našou pýchou a súčasťou oficiálnej prezentácie Slovenskadoma i v zahraničí. Roľníci, rodinné farmy a remeselní výrobcovia by mali byť podporovaní štátom a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, by mal byť chránený a zvýhodňovaný.

Chceme, aby sa remeselné potraviny stali spoločenskou témou, aby sme sa začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viacej zaujímať  a zdieľať ich príbehy. Žijeme dobu, ktorá im nie je naklonená, my však chceme  ukázať, že to ide aj napriek legislatívnemu hendikepu, napriek tomu, že kvalitné remeselné potraviny nepatria k mainstreamovým témam. Ich príbehy stoja za to a ich produkty sú jedinečné. Zaslúžia si formát, v rámci ktorého si ich budete môcť vychutnať naplno a to doslovne.

Prinášame preto prvú ochutnávkovú konferenciu, na ktorú sme pozvali roľníkov, vinohradníkov a vinárov, remeselných výrobcov, šéfkuchárov, odborníkov na kulinárnu kultúru, výživových poradcov, environmentalistov, expertov na marketing a ľudí z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby, aby s nami zdieľali svoje príbehy, priblížili nám ich výnimočné produkty, inšpirovali nás a čo je najdôležitejšie: aby nám ukázali, že to má zmysel!

DEGUSTORIUM - 1. ochutnávková konferencia o remeselných potravinách (www.degustorium.sk)

Organizátori 22. ročníka medzinárodného festivalu nepasterizovaných syrov CHEESE 2019, ktorý sa bude konať od 20. do 23. septembra 2019 v piemontskom mestečku Bra, si na tento rok zvolil slogan Natural is possible. Vyrábať prírode verné syry je možné. A nie len tie! V rámci festivalu sa budú konať konferencie, ktoré sa zamerajú aj na výrobu prírode verných mäsových a pekárenských výrobkov. 

Pre návštevníkov Cheese 2019 je aj tento pripravený bohatý program: konferencie, edukačné aktivity pre školy a rodiny s deťmi, prehliadka dokumentárnych filmov so syrárskou tematikou Cheese on the Screen, laboratóriá chutí, riadené degustácie a mnoho ďalších. 

Tento rok bude významný aj pre Slovensko. Kolegovia zo Slow Food Tatry predstavia prvé slovenské Prezídium Slow Food Bryndza 1787. Ide o združenie chovateľov pôvodných plemien oviec "Valaška" a "Cigája", ktorý z ich nepasterizovaného mlieka vyrábajú bryndzu podľa pôvodnej receptúry z roku 1787. 

Sami sme zvedaví, čo všetko nás počas Cheese 2019 čaká a určite vám prinesieme aktuálne informácie priamo z Bra. Sledujte nás na našom FB!

Najbližší Náš TRH

Letné prázdniny máme úspešne za sebou a my už intenzívne pripravujeme Jesenný Náš TRH, ktorý sa uskutoční na Schaubmarovom Mlyne, v sobotu, 28. septembra 2019. Pripravujeme pre vás zopár noviniek, ktoré sa od tohto trhu počnúc, stanú pravidelnou súčasťou našich trhov na mlyne. 

Sledujte nás na facebooku a dozviete sa viac (https://www.facebook.com/events/2408459572723401/

Ďakujeme, že ste si zakúpili Plnochutnú slow food Mačku vo vreci! Jej kúpou ste podporili lokálnych producentov a zároveň ste prispeli na fungovanie projektu Dobrý Trh, za ktorým stojí občianske združenie Punkt. Súčasťou Mačky vo vreci bola aj Darčeková poukážka v hodnote 5 EUR, ktorú si môžete uplatniť počas októbrového podujatia DEGUSTORIUM 2020. 

Keďže v tejto chvíli ešte na príprave podujatia pracujeme, chceme Vás poprosiť, aby ste nám poslali mailom Vaše kontaktné údaje (meno, priezvisko, Email). Začiatkom septembra 2020 Vám pošleme program, aby ste si vybrali, kde si darčekovú poukážku uplatníte.

Vaše údaje pošlite na petra@slowfood-pressburg.sk  (Občianske združenie Slow Food Pressburg je organizátorom podujatia Degustórium 2020)

© 2012 - 2019 Slow Food Pressburg o.z. Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode