Začíname prípravy na druhý "náš TRH" v Schaubmarovom mlyne

29.septembra 2018 si budete môcť prísť do Schaubmarov ho mlyna v Pezinku nakúpiť, stretnúť a spoznať nových ľudí, tráviť čas pri dobrom jedle, pití a v príjemnej spoločnosti. Trh, ktorý sa riadi príncípami medzinárodného hnutia Slow Food spravuje komunita, zdieľajúca rovnaké hodnoty a pravidlá. Prostredníctvom "nášho TRHu" máte možnoť spoznáť roľníkov a remeselných výrobcov, ktorých produkty v najväčšej možnej miere spĺňajú kritéria hnutia Slow Food pre dobré, čisté a férové produkty.  

Ak si roľník, farmár, gazda, vinohradník - vinár, remeselný výrobca potravín, ktoré vychádzajú z našich tradícií a tvoria tak súčasť našej kultúry a vo väčšej miere spĺňaš podmienky pre kvalitu "slow food" (viac inormácii tu) a rád by si sa stal súčasťou komunity "nášho TRHu", napíš nám mail na petra@slowfood-pressburg.sk najneskôr do 20.8.2018.

Terra Madre Salone del Gusto 

je najväčším medzinárodným podujatím, ktoré sa venuje téme remeselných potravín. 12. ročník sa bude konať od 20. do 24. septembra 2018 a predstaví sa v rôznych, historicky významných, lokalitách Turína. Tento rok sa naše konvívium rozhodlo neparticipovať priamou účasťou, ale ako návštevníci. Chceme načerpať inšpirácie, vymieňať si skúsenosti v rámci medzinárodnej siete Terra Madre, zúčastniť sa diskusií, prednášok a workshopov a nadviazať nové spolupráce. Ak vás toto podujatie zaujalo,  sledujte náš web, alebo FB a dozviete sa viac.  

 Slow Food Pressburg hosťom marcového Trhu Zeme v Parndorfe

Jedným z medzinárodných projektov Nadácie Slow Food na ochranu biodiverzity sú Trhy Zeme (Earth Markets). Spravuje ich miestna komunita a sú miestom, kam si chodia ľudia nakúpiť regionálne, tradičné remeselné potraviny, posedieť si s priateľmi, najesť sa a stráviť príjemný čas. Výber predajcov sa uskutočňuje na základe pravidiel Slow Food. Ponúkané potraviny, okrem toho, že sú lokálneho pôvodu, sú sezónne a predáva ich ten, ktorý ich aj vyrába. Ceny sú férové pre toho, kto produkuje, aj pre toho kto nakupuje. Trhov Zeme je na svete asi tridsiatka, najbližší k nám je Markt der Erde v Parndorfe a už 8. rok ho spravuje ho Slow Food Burgenland. V sobotu, 3. marza 2018 bude Slow Food Pressburg hosťom trhu a predstaví týchto producentov:      

Rodinné vinárstvo Kasnyik zo Strekova (autentické vína), Mliečna farma Braunvieh zo Slovenskej Lupče (zrejúce kravské syry z nepasterizovaného mlieka) a rodina Havlíkových zo Skalice (tradičný Skalický trdelník). Obed bude v sobotu v Parndorfe slovenský a postará sa o neho šéfkuchár Lukáš Klenko. Viac info tu.

  

Jarná edícia Dobrého Trhu už tradične v duchu Slow Food

Jakubové námestie bude v sobotu, 21. apríla 2018 hostiť prvý tohtoročný Dobrý Trh a my nemôžeme chýbať, pretože práve táto jarná edícia je venovaná hnutiu Slow Food a témam, ktoré ho sprevádzajú. Okrem remeselných potravín a novinky, ktorou bude  Slow Wine zóna, pripravujeme prekvapenia a zábavu pre malých i tých väčších. Viac už čoskoro!

Ak si roľník a pri pestovaní plodín rešpektuješ životné prostredie, pôdu obhospodaruješ trvalo udržateľným spôsobom, nepoužívaš syntetické hnojivá a pesticídy, GMO sú pre teba tabu, ale za to rád uprednostníš staré odrody regionálneho významu, plody zberáš v plnej zrelosti a záleží ti na tom, aby si ľuďom ponúkal kvalitnú potravinu plnej chuti, ktorej si dal čas, ktorý potrebovala, tak neváhaj, vyplň PRIHLÁŠKU NA DOBRÝ TRH NA JAKUBÁKU a pridaj sa k nám! 

Máš vlastný chov a získanú surovinu ďalej spracovávaš? Pri chove zvierat rešpektuješ ich prirodzené správanie a životné potreby, nedávaš im hormóny, ani antibiotiká. Spracovávaš výlučne surové mlieko, a do produktov nedávaš žiadne prídavné látky a syrom nechávaš čas. Vyplň PRIHLÁŠKU NA DOBRÝ TRH NA JAKUBÁKU a pridaj sa k nám!

Si remeselný výrobca potravín? Do svojich produktov nepridávaš nič neprirodzené a vyberáš si najkvalitnejšie suroviny od lokálnych/regionálnych dodávateľov (za ideálneho stavu pestuješ, chováš sám), procesy neurýchluješ, dávaš im všetok potrebný čas. Ak je tak, PRIHLÁŠKA NA DOBRÝ TRH NA JAKUBÁKU už čaká, aby bola vyplnená :-)

SIMPLY 2018 - 2. ročník podujatia, venovanému remeselným potravinám sa presúva na vidiek

Prvú polovicu dvojdňového podujatia sme sa tento rok rozhodli situovať na vidiek, konkrétne do Pezinka. 11. mája 2018 sa v Schaubmarovom mlyne stretnú roľníci, remeselní výrobcovia potravín, kuchári, organizátori potravinových trhov, ale i všetci tí, ktorým záleží na kvalite potravín, na ich trvalo udržateľnom spôsobe výroby a ochrane biodiverzity. Druhý deň SIMPLY, 12. mája 2018, sa vrátime do Starej tržnice v Bratislave, kde sa budeme, počas sobotného trhu, venovať spoločenským témam Slow Food. Bližšie informácie, vrátane registrácie, zverejníme čoskoro na wenstránke podujatia (www.simplydobre.sk)

TERRA MADRE Salone del Gusto 2018

Po dvoch rokoch sa do Turína (Taliansko), vracia medzinárodný festival remeselných potravín, ktorý je najväčším a najvyhľadávanejším podujatím hnutia Slow Food. V dňoch 20.- 24. septembra 2018 sa v historickom centre Turína stretnú drobní roľníci, farmári, výrobcovia potravín, šéfkuchári, vedci a nadšenci zo všetkých kontinentov, ktorým záleží na kvalite potravín. Organizátori chystajú zaujímavý program, pozostávajúci z konferencií, workshopov, debát na silné medzinárodné témy, či riadených degustáci. Očakáva sa viac ako milión návštevníkov, ktorí budú môcť ochutnať to najlepšie, čo svet v remeselných potravinách ponúka. A my budeme zasa pri tom! (INFO)

© 2012 - 2017 Slow Food Pressburg o.z. Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode