Dobrý Trh na Jakubovom námestí

je špeciálnou lokálnou edíciou Dobrého Trhu, ktorá mala premiéru v apríli 2013 a vznikla v spolupráci OZ Punkt, MČ Staré Mesto a Slow Food Pressburg. Dobrý Trh na Jakubáku (t.j. Jakubovo námestie v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto) sa zameriava výlučne na kvalitné potraviny, zdravý životný štýl a životné prostredie. Pravidlo "dobrých, čistých a férových potravín" musia dodržiavať aj gastro - prevádzky, ktoré varia zo surovín pochádzajúcich v maximálnej možnej miere priamo od farmárov a remeselných producentov potravín. Okrem potravinového trhu, na ktorom sa predstavia producenti odporúčaní konvíviom Slow Food Pressburg, môžete na Jakubáku ochutnať všakovaké dobrotky z kvalitných surovín, dozvedieť sa veľa zaujímavých informácií v prebiehajúcich besedách a workshopoch, alebo sa len tak stretnúť s kamarátmi, spoznať nových ľudí a stráviť pod korunami stromov, v príjemnej oáze v strede nášho hlavného mesta príjemný jarný deň. 

Produkty v kvalite Slow Food sú

  • DOBRÉ – to, čo jeme a pijeme musí pozostávať zo surovín najvyššej kvality, musí chutiť a prospievať nášmu zdraviu;  
  • ČISTÉ –  potraviny majú byť vyrábané v súľade s prírodou, bez toho, aby ich výroba zaťažovala  prírodné zdroje, ekosystém alebo životné prostredie a tak aby neškodili zdraviu; 
  • FÉROVÉ – dôraz sa kladie na sociálnu spravodlivosť, čo znamená primerané finančné ohodnotenie a férové podmienky pre všetkých – od výroby, cez obchod až po spotrebiteľa. Kvalita potravín v zmysle Slow Food predstavuje trvalú udržateľnosť, ktorá je náročnejšia ako „Eko“ či „Bio“, keďže Slow Food vyžaduje, aby sa dôsledne prihliadalo na to, aby mali aj nasledujúce generácie dosah na zdrvé. chutné a kvalitné potraviny.

Čo sa týka pravidiel, ktoré musia spĺňať produkty v kvalite Slow Food (pravidlá vychádzajú z medzinárodných štandardov) nasledovné: 

  • vyrobené remeselným spôsobom a vychádzajúc z tradícii,
  • vyrobené rešpektujúc životné prostredie 
  • vyrobené bez GMO (napr. pri výrobe čokolády je potrebné v prípade použitia sójového lecitínu dokladovať že je bez GMO, prípadne preferovať produkty bez jeho použitia!!!!)

Dôležité je, aby sa nepoužívali prídavné látky (konzervačné látky, kyseliny, regulátory kyslosti, emulgátory, stužovadlá, zvýrazňovače chutí a arómy, modifikované škroby, stabilizátory, zahusťovadlá atď) a aby sa pri výrobe čo najviac rešpektovali prirodzené procesy.

Chlieb je vyrobený z múky, kvásku, soli, korenia a vody. Či ide o tradičný sedliacky chlieb alebo celozrnný – chemické pomocné látky sú v zmysle Slow Food – filozofie rovnako neakceptovateľné ako priemyselne predpripravené zmesy na pečenie. Pri výrobe mäsových výrobkov je absolútnym tabu „rýchlosoľ“ a cudzími slovami sú prídavné látky ako laktóza, dextróza, syntetické arómy, glutamán. Klobásky sú vyrábané tradične, so soľou a prírodnými koreniami, sú udené a zrejú pomaly. Pri syroch sa Slow Food stavia za tie, ktoré sú vyrobené zo surového mlieka a rovnako ako pri ostatných potravinách nie sú tolerované umelé prídavné látky predlžujúce trvanlivosť, arómy či antibiotiká. KVALITA POTREBUJE ČAS!

Čo sa týka výroby vína, pravidlá Slow Food hovoria, že víno musí pochádzať od vinárov, ktorí vykonávajú prácu vo vinohrade, v pivnici a víno predávajú priamo z pivnice (pod tým rozumej, že sa aj sami venujú predaju svojich vín); hektárový výnos neprekračuje 75 hl/ha (tento údaj uvádzajú vo svojich pravidlách Nemci, Taliani) a vo vinohradoch sa pestuje viac ako 75% tradičných, regionálnych odrôd; vína sú vyrobené minimálne zo 75% vlastného hrozna. Pri výrobe vína by nemali byť používané selektované kvasinky, ale mala by sa využívať prirodzená mikroflóra. Vinári, ktorých vína sú odporúčané konvíviom Slow Food Pressburg by mali spĺňať prevažnú väčšinu stanovených pravidiel.

Hospodárenie na pôde, v zmysle filozofie Slow Food, je bez GMO a vylučuje syntetické hnojivá a pesticídy! Pri ovocí, zelenine a obilninách je dôležité trvalo udržateľné obrábanie pôdy, zber v zrelosti jednotlivých plodov, ale aj rôznorodosť plodín, ich regionálna identita a chuťový potenciál. Chov hospodárskych zvierat v súľade s filozofiou Slow Food predstavuje úctu a rešpekt pred všetkým živým. Na farmách žije len toľko hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz a hydiny, koľko dovoľuje samotný priestor. Zvierata majú voľný výbeh a v maštaliach majú čerstvý vzduch, svetlo a dostatok priestoru. Chovatelia nesiahajú po hormónoch a výkon-podporných antibiotikách. Aby neboli potrebné transporty zvierat, Slow Food podporuje pojazdné bitúnky. 

© 2012 - 2017 Slow Food Pressburg o.z. Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode